Història

Una vida d'escombriaires

Quan arrenca el segle XX, a Barcelona ja fa anys que hi corren els escombriaires. La seva feina es remunta als agricultors i ramaders que vivien instal·lats als camps i granges del voltant de la ciutat. Era gent que cada dia passava amb el seu carro per una barriada i recollia les sobres que la gent guardava sota la pica, per alimentar el bestiar i recollir adob pels camps. Eren, és clar, unes deixalles molt més netes i orgàniques que les d'ara, on tot es podia aprofitar. Ja aleshores, la família Mata Nebot (fundadora de l’empresa)formava part d'aquests antics escombriaires.

Les primeres tries

En aquell temps, sense ser una agrupació, els escombriaires de Barcelona ja estan organitzats mínimament per tal de no trepitjar-se, els uns als altres, les zones de recollida o demarcacions. També comparteixen sitials, material o jornalers que els ajuden en la tria.

Cooperativització

Als anys 30 del segle passat, els escombriaires, inspirats per les noves formes de treball, menys familiar o mandatàries, troben en la cooperativització la manera de negociar millor les vendes i maximitzar els recursos. Neix el 29 de setembre de 1930 la Cooperativa d'Usuaris del servei de Neteja Pública Domiciliària de Barcelona ( CLD ), estant la família Mata Nebot entre els seus fundadors.

Naixement de J. Mata TGR

Per altra banda, i en paral·lel a la nostra activitat de Servei Públic de Neteja Municipal a Barcelona, en Joaquim Mata va voler aprofitar l'experiència adquirida generació rere generació i va fundar l'any 1963 una empresa dedicada a gestionar els residus dels clients privats : des de llavors, amb molt esforç, constància i perseverança, deixem de ser només escombriaires del servei públic domiciliari, i ens convertim en Transportistes i Gestors de residus industrials de diferents sectors d'activitat amb flota i instal·lacions pròpies de reciclatge.

Avui, com fa 60 anys, seguim millorant i estant al costat dels nostres clients donant solució a les seves necessitats i protegint el Medi Ambient.